Forum forum miłośników marki TOYOTA Strona Główna forum miłośników marki TOYOTA
TOYOTA FORUM TECHNICZNE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Auris - długie odpalanie na zimnym silniku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum miłośników marki TOYOTA Strona Główna -> Sprawy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vistula




Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:46, 2016_09_08    Temat postu: Auris - długie odpalanie na zimnym silniku

Witam
Auris 1,6 2008r 1.6 VVTi benzyna/gaz 160 tys km

Od niedawna mam problemy z odpalaniem silnika kiedy jest zimny.
Problem objawia się dłuższym kręceniem rozrusznika ok 3-4 sek. Przy kolejnych odpaleniach bezbłędnie od kopa.
Podkreślę jeszcze raz że tylko przy pierwszym odpaleniu. Po natychmiastowym unieruchomieniu i ponownym rozruchu jest ok.

Co może być przyczyną ? Myślę ze może świece bo nie pamiętam czy w ogóle od nowości były wymieniane co prawda są idydowe ale to duży przebieg.

EDIT:
Wymieniłem świece na Denso Irydowe i objaw jest ten sam. świece nie rozwiązują problemu.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez vistula dnia Pią 12:34, 2016_09_09, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vistula




Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:52, 2016_09_15    Temat postu:

Odpowiem sam sobie i dla potomnych.

Powodem tego objawu był uszkodzony reduktor od gazu (pęknięta membrana). Przy wyłączonym silniku gaz ulatniał się do kolektora. Nadmiar gazu w powiązaniu z benzyną dawał efekt za bogatej mieszanki i w rezultacie tego silnik nie mógł odpalić do puty mieszanka (gaz nie został wypchnięty z cylindrów i ukł. dolotowego). Gdy nie było gazu i pozostała sama benzyna silnik odpalał.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kaliss




Dołączył: 21 Wrz 2016
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 12:02, 2016_09_26    Temat postu:

O kurczę, to ciekawy przypadek. Warto mieć na uwadze na przyszłość zwłaszcza, ze też mam LPG.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bastek




Dołączył: 27 Gru 2016
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 18:06, 2016_12_27    Temat postu:

Zawsze czytając fora, można dowiedzieć się czegoś ciekawego. Kolega ma czasami tak, przy LPG, że czasami rano na zimnym trochę dłużej kręci zanim odpali, ponieważ musi wypalić pozostałość gazu. Na jakim oleju jeździcie z LPG, bo ja na shellu przeznaczonym do aut zasilanych gazem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wojtek44w




Dołączył: 05 Sty 2017
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:41, 2017_01_05    Temat postu:

ale dobrze ze odpala przynajmniej

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum miłośników marki TOYOTA Strona Główna -> Sprawy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin