Forum forum miłośników marki TOYOTA Strona Główna forum miłośników marki TOYOTA
TOYOTA FORUM TECHNICZNE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
terkotanie przy odpalaniu zimnego silnika

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum miłośników marki TOYOTA Strona Główna -> Sprawy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
titan




Dołączył: 01 Cze 2016
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:46, 2016_06_01    Temat postu: terkotanie przy odpalaniu zimnego silnika

Witajcie, to mój pierwszy post. Potrzebuję pomocy we diagnostyce problemu w Corolla E12 benzyna 1,6 kombi.

Historia wygląda tak:
Pierwsze objawy - uciekanie płynu chłodniczego - test obecności spalin w obiegu chłodzenia - pozytywny - w wyniku tego diagnoza - uszkodzona uszczelka pod głowicą.
Głowica planowana, naprawione zużyte elementy. Przyczyną okazała się pęknięta jedna ze szpilek trzymających głowicę. Pęknięta kilka cm poniżej krawędzi bloku silnika.
Czekałem 2 2ygodnie (blok na fryzarni) i gdy już się tym zajęli to uszkodzili gwint:( W efekcie trzeba było zawieźć silnik w inne miejsce wstawić tuleję w blok silnika o większej średnicy i jedna ze szpilek jest teraz większa i wkręcona w tę tuleję. Jakby ktoś miał podobny problem z pękniętą szpilą z okolic Piły to polecam od razu uderzać do Autoszlif Piła Oni wstawili tuleję w blok silnika i z robili to w 2 dni.

Samochód poskładany, ale pojawił się nowy problem - terkotanie na całkowicie zimnym silniku (jak samochód postoi dobę).
Dźwięk mniej więcej taki jak tutaj (link w podpisie, bo ustawienia forum uniemożliwiły wysłanie linku)
Przed naprawą tego dźwięku nie było - samochód odpalał normalnie tzn. jak żyleta :)

Całość robiłem w warsztacie u kolegi. Kolega po usłyszeniu jak odpala zimny silnik stwierdził że jest to napinacz łańcucha rozrządu. Wspomniał też że może przyczyną może być wymiana oleju na nowy.
Poza tym momentem odpalania zimnego auta silnik zdaje się pracować dobrze.
Istotny jest jeszcze fakt, że w połowie 2015r ten napinacz był wymieniany na nowy w ASO, była to wymiana profilaktyczna.

Pytania
1) Co sądzicie - co może być przyczyną tego dźwięku?
2) Jeżeli był wymieniany napinacz łańcucha to jest sens go znów wymieniać (kolega powiedział, że bierze to na siebie).
3) Czy jeśli silnik pracuje normalnie po odpaleniu można wykluczyć jakiś błąd w poskładaniu rozrządu?
4) Dźwięk - wygląda faktycznie na łańcuch - czy taka usterka jest groźna i może powodować w dłuższym okresie czasu inne problemy?

Z góry dziękuję za pomoc.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
andrelen




Dołączył: 08 Cze 2016
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 8:24, 2016_06_08    Temat postu:

Myślę, że [link widoczny dla zalogowanych] tu pomoże. Ogarnięty mechanik chyba najszybciej znajdzie i rozwiąże problem.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez andrelen dnia Śro 8:29, 2016_06_15, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bastek




Dołączył: 27 Gru 2016
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 18:45, 2016_12_27    Temat postu:

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta w zaprzyjaźnionym warsztacie samochodowym. Jeśli ktoś chce mieć poczucie bezpieczeństwa i pewność w swojej opinii,że naprawa i serwis ASO jest znacznie lepszy to jak najbardziej mogą tak robić. Natomiast mając zaufany warsztat oraz mechaników uważam, że po okresie gwarancji nie warto przepłacać. Wg mnie lepiej wydać te pieniądze na lepsze części zamienne niż na zawyżone koszta usługi. W zależności od auta w zależności albo przyjeżdżam do ASO z własnym olejem, zawsze z Shellem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wojtek44w




Dołączył: 05 Sty 2017
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:40, 2017_01_05    Temat postu:

pewnie silnik ci się psuje

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum miłośników marki TOYOTA Strona Główna -> Sprawy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin